fbpx skip to Main Content
Schermafbeelding 2021 07 12 Om 14.25.56

Heel de Hoven Bakt: regenboogdriptaart

Voor Heel de Hoven Bakt mochten basisscholen uit Delft (en omgeving) hun allerlekkerste taartrecept insturen. De winnaars: Rachel,Leila en Dieuwertje van het Mozaiek, groep 7! We vertellen jullie graag hoe je deze lekkere taart kunt maken:

Ingrediënten:

 • 450 gr fijne kristalsuiker
 • 2 tl vanille extract
 • 450 patentbloem
 • 3 tl bakpoeder
 • 1 tl baking soda
 • snufje zout
 • 260 gr roomboter op kamertemperatuur
 • 4 eieren op kamertemperatuur
 • 120 ml zonnebloemolie
 • 240 ml volle melk op kamertemperatuur
 • kleurstof (rood,oranje,geel,groen en blauw)

Citroencrème:

 • 200 ml versgeperste citroensap
 • 40 gr fijne kristalsuiker
 • 2 eierdooiers
 • 20 gr patentbloem
 • 230 gr roomboter op kamertemperatuur
 • 70 gr poedersuiker

Decoratie:

 • Mini marshmallows
 • Verse frambozen
 • M&M’s
 • Spikkels

Botercrème:

 • 25 gr bloem
 • 20 gr maïzena
 • 2 theelepels vanille extract
 • 240 ml volle melk
 • 300 gr roomboter op kamertemperatuur
 • 150 gr poedersuiker

Drip:

 • 150 gr witte chocolade
 • 100 ml slagroom
 • Paarse kleurstof

Benodigdheden:

 • Bakblikken, 20 cm doorsnee
 • Spatels
 • Keukenmachine
 • Mes
 • Pannen
 • Kommen
 • Borden
 • Zeef
 • Eetlepel
 • Theelepel
 • Oven
 • Weegschaal
 • Litermaat
 • Garde
 • Citruspers
 • Uitsteekvorm van 6 cm doorsnee 
 • Rooster voor oven
 • Paletmes groot en klein of lepel 
 • Taartstandaard

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 170 C, onder en bovenwarmte. Vet de bakblikken in met boter en knip een stuk bakpapier uit en leg dat op de bodem van het bakblik.

Bereiding:

Klop de boter, suiker, en het zout met behulp van een mixer tot een romig beslag (10 min). Mix de eieren met de olie en de melk. Voeg in delen het ei mengsel toe aan het boter mengsel, meng dit goed. Meng de bloem met de bakpoeder en baking soda. Spatel dan als laatste het bloemmengsel door het boter-eimengsel.

Verdeel het beslag over 5 kommen (in elke kom evenveel beslag, goed afwegen) voeg de 5 verschillende kleuren toe aan de 5 kommen met beslag. Roer de beslagen goed door zodat de kleur mooi verdeeld wordt en er een egale kleur ontstaat.

Doe het beslag in de bakvorm, voor elke kleur een aparte vorm, strijk de bovenkant glad met een spatel. Zet de bakblikken in de voorverwarmde oven en bak deze 20 minuten. Om te kijken of ze gaar zijn prik je met een satéprikker in het midden van de cake, als hij er droog uitkomt is de cake gaar.

Haal de cakes uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen, haal ze dan uit de vorm om verder af te laten koelen.

Ga nu verder met de crèmevulling.

Verwarm het citroensap samen met 20 gram suiker tot het kookt.

Klop de eidooiers los met de rest van de suiker. Zeef de bloem en roer het met een garde door het dooiermengsel totdat er geen klontjes meer inzitten. Schep 2 eetlepels van het warme citroensap door het mengsel en roer goed door. Giet langzaam de rest van het warme sap bij het mengsel en roer goed door.

Giet alles terug in de pan en breng het langzaam aan de kook. Na ongeveer 2 minuten begint de crème dik en stevig te worden. Giet het op een bord en dek het af met vershoudfolie (om velletje te voorkomen). Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Mix de boter minstens 10 minuten in de keukenmachine tot het luchtig is en doe dan in delen de poedersuiker erbij.

Zorg dat de crème en de boter op dezelfde temperatuur zijn. Voeg dan lepel voor lepel de crème toe aan de boter. Mix weer goed door totdat het mooi glad is. Zet de crème opzij tot gebruik.

Maak nu de botercrème

Zeef de bloem en maïzena en klop deze door de melk met een garde. Verwarm dit langzaam terwijl je blijft roeren met de garde tot het een papje wordt. Druk de crème door een zeef om de klontjes er uit halen, als die er in zitten. Schep op een platte schaal en dek af met vershoudfolie om velletje te voorkomen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Mix de boter minimaal 10 minuten in de keukenmachine tot het luchtig is. Doe er dan beetje bij beetje de poedersuiker bij en als laatste de vanille extract en laat de machine doordraaien tot het mooi glad is.

Zorg dat het papje op dezelfde temperatuur is als het botermengsel. Voeg het papje dan in delen toe aan het botermengsel terwijl de machine doordraait. Klop door tot een stevige botercrème. Zet de botercrème opzij tot gebruik

Maak nu als laatste de drip. Doe de slagroom in een pannetje en breng aan de kook. Breek ondertussen de witte chocolade in stukjes en doe dit in een schaal. Als de slagroom kookt giet je het over de witte chocoladestukjes. Laat 3 minuten staan. Gebruik dan de garde om er een gladde massa van te maken. Doe er als laatste wat druppels kleurstof in en roer goed door tot het een mooie egale kleur heeft. Zet opzij tot gebruik.

Nu zijn alle onderdelen klaar en kan de taart in elkaar gezet worden.

Leg de 5 lagen cake op de werkbank, uit 4 lagen steek je met de uitsteekvorm een ronde in het midden uit zodat er een ring ontstaat. De laag cake, zonder gat, leg je onderop. Schep hierop wat citroencrème en smeer deze met het paletmes over de cakelaag. Leg dan de 4 lagen met gat er bovenop met elke keer citroencrème tussen de lagen. Vul het gat met de M en M’s. Maak het gat weer dicht met het uitgestoken rondje cake van dezelfde kleur.

Pak de boter crème erbij en maak de taart aan de buitenkant mooi met een laag botercrème. Dan kan het echte versieren beginnen met de spikkels, mini marshmallows, de drip en de frambozen.

Back To Top
Zoeken